GÜNDEM

Van’da asırlardır ‘tandır kürsüsü’ kuruluyor! ‘Geleneklerin birçoğu mezrada yaşatılıyor’

Güneyyamaç Mahallesi’ne bağlı Özbeyli mezrası sakinleri, dedelerinden kalma “tandır kürsüsü” geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

İçinde köz bulunan tandırın üstüne kurulan, etrafı battaniyeyle kapatılan masanın etrafında toplanan aile bireyleri, bu şekilde hem ısınıyor hem de sohbet edip büyüklerinin anılarını dinliyor.

Soğuk havaların vazgeçilmezi olan kürsü geleneğiyle aile bağlarını güçlendiren mezradakiler, birbirlerine destek olarak yardımlaşma örneği de sergiliyor.

“GELENEKLERİN BİRÇOĞU MEZRADA YAŞATILIYOR”

Mezra sakini Halit Rüzikar, AA muhabirine, “tandır kürsüsü”nün atalarından kalma bir gelenek olduğunu belirtti.
Kürsü geleneğini gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini vurgulayan Rüzikar, “Mezrada örf ve adetlerimizin kaybolmasını istemiyoruz. Tahtadan yaptığımız ve sıcaklığı gitmesin diye üstünü battaniyeyle kapattığımız tandır kürsüsünün etrafında toplanıyoruz. Sabah ekmek pişirmek için tandır yakılır ve pişirme işi bittikten sonra tandırın içine yemekler bırakılıp üstü kapatılır.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Rüzikar, tandırın etrafına toplanıp keyifli vakit geçirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Tandırın ısısı battaniye sayesinde yaklaşık 12 saat devam ediyor. Biz de battaniyenin altına ayaklarımızı bırakıyoruz. Kürsünün üstüne de çayımızı ve yemeklerimizi bırakıp yiyoruz. Geleneklerin birçoğu mezrada yaşatılıyor. Kış aylarında yollarımız kapanıyor. İl ve ilçeyle bağlantımız kesildiği için günlerimizi böyle geçiriyoruz. Havalar ısınıncaya kadar her gün birinin tandır evinde toplanıp geleneğimizi sürdürüyoruz. Birbirimize yardımcı oluyoruz.”

“ESKİDEN DEDELERİMİZ BU ŞEKİLDE ISINIYORDU”

Seyfullah Celayir ise kış aylarında 7’den 70’e herkesle kürsünün etrafında toplandıklarını anlattı.

Çok güzel ortam oluştuğunu ifade eden Celayir, “Büyüklerimiz eski zamanlarda yaşanan olayları anlatıyor. Hem birliğimizi güçlü tutuyoruz hem de geleneğimizi sürdürüyoruz. Sosyal aktivitemiz olmadığı için akşam saatlerinde toplanıp bu şekilde vakit geçiriyoruz. Eskiden soba olmadığı için dedelerimiz bu şekilde ısınıyordu. Hastalar da olmasa ilçeye kimse inmezdi. Atalarımızdan gördüğümüz geleneklerimizi biz de çocuklarımıza aktarıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İlgili Haberler

Ektiği ürün değerlenmeyen çiftçi tarımsal üretimi azaltıyor, 2025 de zor geçecek

admin

Sol Parti: Colani zihniyeti bu memleketi teslim alamaz

admin

Can Atalay’dan yeni yıl mesajı: “Adalet isteyelim”

admin

Marmara’da alarm! Kızıl yosun akıntısı kıyılara vurdu

admin

BM: 8 Aralık 2024’ten bu yana 115 binden fazla kişi Suriye’ye geri döndü

admin

Avukat Veysel Kırıcı’dan MHP’li Feti Yıldız’ın çıkışına ilişkin açıklama: ‘Gerçek amaca kılıf uyduruluyor’

admin

Yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Et Devamını Oku

Çerez Politikası